23 dec 2017

Bekendelser om julebag


Når en peberkagebager
bager peberbagekager…

Til trods for at jeg gerne sender en syngende kindhest i retning mod Bagedyst-folket, er jeg jo ikke finere på den, end at jeg selv ind i mellem gør forsøget på at simulere lidt køkkenkundskaber. Ikke meget slår ud på hyggebarometret som duften af hjemmebag og det kan som bonus have en vis terapeutisk effekt.

Det kan så også have det modsatte.

Sidste år ønskede ældstebarnet vanillekranse og fuldstændigt kamprød i ansigtet fik jeg fremb(r)agt en hel plade legendariske småkager efter at have brugt en månedsløn på mandelmel. Den anden plade tabte jeg på gulvet af udmattelse af at have tævet lortedejen igennem en sprøjtepose. Det var ligesom at klemme en grapefrugt ud af et hul på størrelse med en ært (altså med andre ord – som en gennemsnitlig fødsel – dog uden veer, bandeord og en hjælpeløs mand).

I år var det brunkagernes tur. Min ex svigermor bager verdens bedste brunkager – og hvor svært kan det egentlig være? Så efter at have tiltusket mig opskriften og en leverance af små håndfoldede kuverter med krydderier fra drengenes farmor gik jeg igang. Altså lige i sådan en pause fra arbejdet… tjekkede opskriften på mail og kunne liiige nå det før næste deadline. Sukker og smør, mel, krydderier – vupti vup og ælte og skidtet i køleskabet. Så altså… det gik måske lidt stærkt.

Tog en hurtig smagsprøve på dejen. En smuuuule krads i det… men hvad ved bønder om agurkesalat? Og hvad ved jeg om brunkagedej? Ind i køleskabet med en mørke stang. Tjekkede dog lige opskriften igen.
Det viste sig at jeg lige havde overvurderet den sirlige indpakning af hhv kanel, nelliker og ingefær – og dermed tilsat ca 4 gange så meget, som der var tiltænkt. Whaaaat? Skal man virkelig selv måle det af?
Idiotforstander Søgaard. Lidt svært at redde den i land. Eller hvad? Ingen grund til at kassere så meget smør og mindst 14 minutters hårdt arbejde.
Fixede lige en ekstra grunddej men UDEN krydderi og blandede sammen med første portion. Done. Hvor svært kan det være? En halv meter dej i køleskabet – nu kun dobbelt så stærkt som tiltænkt.

Men drengene er jo efterhånden nogle robuste typer og jeg bare ualmindeligt glad for kage – så de fleste brunkager er blevet indtaget…. altså så på nær lige dem jeg her idag fandt i toppen af ældste søns skraldespand.

 

Del dette til:

Skriv kommentar